Wees niet bang een gewoonte los te laten. Je houdt er nog genoeg over.

Zoeken

Nieuwsbrief

Zakelijk flirten

Maar we werken ook aan onze relatie door te flirten. We paaien, vleien en bewonderen dat het een lieve lust is. Ook dat is een fascinerend schouwspel. Probeer het je eens voor te stellen: Je ziet een gewone werksituatie waar mensen met elkaar in een zakelijk gesprek zijn verwikkeld. Je hoort hen praten over het onderwerp maar je ziet in de ondertiteling een heel ander gesprek.

Zakelijk flirten is een spel waarbij je de ander centraal stelt, in de hoop haar of hem gunstig te stemmen om een bepaald doel te bereiken.

Wat is flirten?

Flirten is iemand het hof maken. Bij flirten gaat het niet om het resultaat, maar om de spelvreugde. Zakelijk flirten gaat wél ergens om: je probeert de ander positief te stemmen zodat zij of hij bereid is een transactie met je aan te gaan.

Waarom flirten?

Van iemand die onvrijwillig vrijgezel is, begrijp je dat zij of hij in het weekend tijdens een avondje uit wat flirt. Maar we flirten vaker, we flirten overal en we flirten ook wanneer we absoluut niet op zoek zijn naar een partner. We flirten in de supermarkt, in de kantine, tijdens een vergadering, op straat en na de voetbalwedstrijd. Wat is dat toch? Er zijn enkele redenen.

  • Spelen
  • Afreageren
  • Werken aan de relatie

Spelen
De eerste reden heeft te maken met het spelelement van flirten. Mensen spelen nu eenmaal graag. Al spelend oefenen ze belangrijke vaardigheden. Flirten is daar een uiting van. 
Je wilt –hoe gelukkig je ook bent met je huidige partner– weten hoe je “in de markt ligt”. Je wilt een beetje bevestigd worden, weten dat je ertoe doet. Zodra je dat serieus gaat doen, word je erg kwetsbaar. Al flirtend hoef je daar niet zo bang voor te zijn.

Afreageren
Een tweede reden is dat we in onze zakelijke cultuur voortdurend voorrang geven aan de ratio. Alles heeft een doel, we doen niets “zomaar”. Ons hele doen en laten kunnen we beargumenteren. Maar ondertussen zijn we ook een borrelend vat vol emoties. Dat zorgt voor een onderstroom van gevoelens van zekerheid en onzekerheid, angsten, opwinding, boosheid en behoefte aan bijvoorbeeld status, gezag en vertrouwen. Al flirtend spelen we een beetje met dergelijke emoties. Al flirtend maken we ze hanteerbaar. Je kunt het waarschijnlijk vergelijken met het fanatisme waarmee 22 mannen op zaterdagmiddag elkaar op een voetbalveld naar het leven lijken te staan en daarna samen aan het bier gaan.

Werken aan de relatie
De derde reden komt het dichtst bij zakelijk flirten. Al flirtend werk je aan de relatie met de ander. Al flirtend stem je mensen goedgunstig. En dat werkt meestal prettiger.

Je kent ze wel, de adviezen uit de bladen bij de kapper. Een relatie mag je nooit voor lief nemen. Een relatie is ‘a work in progress’. Je moet blijven werken aan je relatie. Dat bedoelen we hier niet met flirten. Integendeel: je partner vindt dat geflirt van jou misschien helemaal niet zo leuk. Wij bedoelen met ‘werken aan de relatie iets anders.

Wanneer mensen met elkaar aan het werk zijn, wisselen ze voortdurend informatie uit. Verbaal en non-verbaal. Die informatie is meestal zakelijk en feitelijk van aard. Het gaat over aantallen en over grootte. Het gaat over oorzaken, gevolgen, belangen. Het gaat over oplossingen en problemen.

Maar terwijl mensen die informatie uitwisselen werken ze ook aan hun relatie. doen bijvoorbeeld hun uiterste best om de pikorde vast te stellen. Een fascinerend schouwspel! De leidinggevende die een medewerker vraagt om even koffie te halen. De adviseur die z’n best doet om zijn deskundigheid en invloed uit te vergroten. De collega die tijdens een vergadering even laat weten hoe goed zijn lezing in Japan ging.

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]