Wees geduldig met wat geen antwoord kent en probeer te houden van de vragen zelf.

Zoeken

Nieuwsbrief

Werknemer ligt zondag wakker van naderende werkweek

mei 2008 - Wie gisteravond wakker lag vanwege de gedachte aan de nieuwe werkweek, staat niet alleen. Driekwart van de Nederlandse werknemers heeft om deze reden wel eens moeite om op zondag in slaap te komen. Voor een derde is dit zelfs een wekelijks terugkerend probleem. Dit is de uitkomst van een opiniepeiling van Monster Worldwide, de moederorganisatie van Monsterboard.nl, onder circa 25.000 werknemers in dertien landen.

De Nederlandse werknemer slaapt nog relatief goed in vergelijking met zijn collega’s in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Daar zegt ruim de helft wekelijks te piekeren aan de vooravond van de nieuwe week. Het Europese gemiddelde ligt op 42 procent.

De resultaten in Nederland, Europa en de Verenigde Staten zijn als volgt:
Wordt jouw zondagnachtrust beïnvloed door de gedachte aan de volgende werkweek?
NL EU VS
Ja, elke week 34% 42% 51%
Af en toe, een paar keer per maand 26% 19% 18%
Zelden, alleen als ik aan een groot project werk 15% 17% 13%
Nee, nooit 25% 22% 18%

Spanjaarden minste slaapproblemen

In Hongarije liggen de meeste werknemers wekelijks wakker over de naderende werkweek (58 procent). Het minst druk maakt men zich in Spanje waarbij 36 procent zegt helemaal nooit wakker te liggen. Een vergelijkbaar percentage geldt voor Denemarken en Noorwegen (beide 31 procent). In Finland geeft in totaal 87 procent van de werknemers aan wel eens in bed te piekeren over het werk, waarvan 43 procent wekelijks en 24 procent af en toe. Ook in Ierland ligt dit aantal met 86 procent boven het Europese gemiddelde.

“Een structureel slaapgebrek aan het begin van de week heeft niet alleen negatieve impact op de werkzaamheden, het kan daardoor ook weer leiden tot een vicieuze cirkel met meer stress en meer slaapproblemen,” zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl.

“Het is daarom belangrijk om serieus te kijken hoe deze stress en dit slaaptekort tegen te gaan. Enkele tips die helpen zijn het focussen op de dingen die wel goed gaan, in plaats van op de problemen en het maken van een duidelijke to-do-lijst, waardoor je werkzaamheden overzichtelijker worden en je de wirwar in je hoofd ordent op papier. Daarnaast is het van belang om te vakantiedagen te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn en regelmatig je rust te pakken.”

Bron: Monsterboard.nl

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]