Thuiswerker werkt eerder teveel dan te weinig
mei 2008 - De discussie over het wel of niet mogelijk maken van telewerken of thuiswerken zou zo langzamerhand een gelopen race moeten zijn: zowel werkgevers als werknemers hebben er baat bij.
Thuiswerken draagt een steentje bij aan het oplossen van de fileproblematiek, het is een middel om werknemers aan te trekken of te behouden en het draagt bij aan een uitbreiding van het aantal gewerkte uren. Bovendien kweekt u er gelukkiger werknemers mee en die zijn volgens alle onderzoeken het meest productief.
Profiel
Uit een onderzoek van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarkt-onderzoek (OSA) naar thuiswerk blijkt dat zo’n 22 procent van de werkgevers een of andere regeling voor thuiswerken heeft. Uit hetzelfde onderzoek valt een algemeen profiel van de huidige thuiswerker te destilleren. Over het algemeen zijn het mannen, alhoewel het percentage vrouwen stijgende is. Dat komt met name omdat voltijdwerkers meer thuiswerken dan deeltijdwerkers en er nu eenmaal meer mannen fulltime werken. Verder werken hoger opgeleiden meer thuis dan mensen met een lagere opleiding.
Cultuurverandering
Vertrouwen is het sleutelwoord voor thuiswerken. Met alleen een regeling ben je er als werkgever niet. Managers moeten op een nieuwe manier leren leidinggeven waarbij ze vooral sturen op de resultaten in plaats van op aanwezigheid. En daar gaat het nog vaak mis. Veel werkgevers zijn bang dat ze de controle verliezen en hun werknemers thuis achterover leunen. Maar: Microsoft in Nederland toont aan dat werkgevers eerder op moeten letten dat werknemers niet te hard en te lang doorwerken!
Ontmoetingsplek
Vandaag betrekt het bedrijf een nieuw kantoorpand dat volgens Theo Rinsema, algemeen directeur Microsoft Nederland, eerder een ontmoetingscentrum is dan werkplek en waar vooral flexibele werkplekken zijn. Dat houdt in dat ook de directeur zijn plekje moet bevechten. Bij Microsoft doet 90 procent van de werknemers aan telewerken, thuis of waar dan ook. Om echter de cohesie van het bedrijf te bewaken, is voor iedere functie het minimumaantal dagen dat men op kantoor aanwezig moet zijn vastgesteld. “
Luieren
De grote angst van werkgevers dat het personeel gaat luieren zodra ze zich aan hun gezichtsveld onttrekken, is volgens Rinsema ongegrond. Ze werken eerder teveel als ze altijd en overal kunnen werken dankzij laptop en smartphone. Thuiswerken, en het overlopen van werk- en privéleven, brengt volgens Rinsema wel het probleem met zich mee dat lastig is vast te stellen of iemand een 32-urig of 40-urig contract heeft als je ze niet ziet en ze altijd bereikbaar zijn. Hoewel het werkgevers natuurlijk als muziek in de oren klinkt, werknemers die uit vrije wil extra uren leveren, is het bewaken van de work-life balance belangrijk volgens Rinsema.
Om de betrokkenheid van mensen bij Microsoft vast te houden, is het volgens de Nederlandse directeur wel zaak om meer sociale evenementen te organiseren waarbij mensen elkaar leren kennen en kunnen bijpraten.
Bron: De Financiële Telegraaf