Je mag zijn zoals je bent om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn.

Zoeken

Nieuwsbrief

Stress neemt toe met de leeftijd

november 2007 - Stress is stevig verankerd in het dagelijks werk, dat geldt bij 8 op de 10 managementsassistants, zo blijkt uit een recente bevraging van Office Team en Wolters Kluwer.

Zit de upgrading van secretaresse naar managementassistant en de daarbij aansluitende toegenomen taakbelasting er voor iets tussen? Feit is dat bij de managementassistants met meer dan 16 jaar ervaring, iets meer dan een derde (35 procent) veel of te veel stress meent te hebben, bij de starters (tot 5 jaar ervaring), is dat slechts bij iets meer dan één op vijf (22 procent) het geval.

Een recente bevraging bij 396 managementassistants toont aan dat het stressgevoel met de jaren toeneemt. Algemeen is het vooral de waardering voor hun werk (56 procent) en de nauwe samenwerking met het management van het bedrijf (49 procent), die volgens de respondenten veel goedmaken.

Bij de grotere ondernemingen (meer dan 100 werknemers) vindt 60 procent van de managementassistants dat de waardering voor het werk zelfs veruit de beste motivatie is om door te zetten. Het directe contact met het management strandt op een verdienstelijke tweede plaats (53 procent).
Bij kleine bedrijven (tot 100 werknemers) speelt de vertrouwensrol die een managementassistent heeft (43 procent) een belangrijkere rol dan in grote ondernemingen (32 procent). Hier vindt men waardering (47 procent) en de samenwerking met collega’s (46 procent) terug in de top 3. Vele respondenten (56 procent) werken overigens voor twee of meer managers.

Logischerwijze neemt het stressgehalte toe met het aantal managers die een managementassistant ondersteunt. Van de managementassistants die voor één manager werken, ervaart 1 op 4 veel of te veel stress. Wie twee broodheren dient, is er minder goed aan toe (27 procent ervaart veel of te veel stress), maar vooral wie drie of meer managers begeleidt (1 op 3 respondenten) heeft het moeilijk: 35 procent van die managementassistants ervaart veel of te veel stress.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 49 procent van de managementassistants op zoek is naar technieken om spanning om te zetten naar positieve energie. Ze willen ook meer assertief uit de hoek komen (39 procent) en zijn duidelijk geïnteresseerd in beweging (31 procent). Daarnaast willen ze graag leren hoe ze beter met hun beschikbare tijd kunnen omgaan (29 procent). De online enquête vormt de wegbereider van het eerste ‘Nationaal Management Assistant Congres’ dat Kluwer organiseert op 11 december 2007. Rode draad die dag wordt ‘stress als kick’.

Een gedetailleerd overzicht van het programma met de verschillende sprekers: http://www.klu.be/stresscongres

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]