Jouw wereld is zo ruim als jij kan denken.

Zoeken

Nieuwsbrief

Receptioniste erkend als strategisch belangrijk punt

november 2007 - Als u een bedrijfsgebouw binnenwandelt krijgt u ‘het eerste teken van leven’ van de figuur aan de ontvangstbalie. Zij, en een enkele hij, geeft stem aan de onderneming als u opbelt. Het belang van de persoon die de onthaalfunctie uitoefent is dan ook moeilijk te overschatten. Dat wordt bevestigd in een eerste nationaal onderzoek naar de functie van receptionist(e) door Receptel i.s.m. de Vlerick School for Management en consultancybureau ‘Quality by Surprise’.

Telefonisch onthaal goed
Daaruit blijkt dat het telefonisch onthaal door bedrijven van hoog niveau is: 88 procent van de bedrijven beantwoordt de oproep tussen de derde en de zesde beltoon. Er zit trouwens een patroon in het telefonisch onthaal: bedrijven doen het ofwel bijna altijd goed of wel overwegend slecht, waarbij grote bedrijven er het beroerdst uitkomen. Wat confidentialiteit betreft tonen de receptionisten zich meestal heel discreet en zijn zuinig met het doorgeven van namen en telefoongegevens. De doorstroming van de telefoontjes verloopt vlot al is het opvallend dat een op vijf spontane sollicitanten niet tot bij de HR-dienst doordringt. Het persoonlijk onthaal gaat evenwel een stuk stroever; 66 procent van de bezoekers geeft aan onvoldoende professioneel te worden onthaald. De helft daarvan heeft het zelfs ronduit over een slecht onthaal: onvriendelijk, ongeïnteresseerd tot zelfs ongepast. Opvallend is dat 45 plus receptionisten dikwijls als ‘hartelijker’ worden gepercipieerd.

Vrouwelijke, knappe dertiger
De onthaalfunctie is overwegend in vrouwenhanden, liefst 98 procent van de ondervraagden is vrouwelijk en 92 procent heeft de Belgische nationaliteit. De vrouwen in kwestie zijn trouwens stevig met hun uiterlijk begaan.
Ze werken meestal deeltijds en hebben gemiddeld vier jaar werkervaring in dezelfde functie. Ze zijn vlot drietalig, 56 procent van hen heeft een diploma hoger secundair onderwijs en 28 procent behaalde een bachelor diploma. Ze houden van hun werk vanwege de afwisseling en de sociale contacten en de kans die erin zit om hun talenkennis aan te wenden.

Verschillende inschatting opleidingsbehoefte
Markant is de mate waarin de inschatting van de opleidingsbehoeften door de receptionisten zelf en de leidinggevenden uiteenloopt. De mensen in een onthaalfunctie ervaren blijkbaar niet veel lacunes terwijl de managers toch wel wat behoeften detecteren op vlak van talenkennis en communicatievaardigheden.

Bron: 6minutes

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]