Pesten op het werk loopt de spuigaten uit
maart 2008 - Een tiende deel (650.000 mensen) van de Nederlandse werknemers beschouwt zichzelf als slachtoffer van pesterijen op het werk. 100.000 werknemers (1,4% van de beroepsbevolking) geven aan dat collega´s hen structureel pesten.
Dit blijkt volgens TNO uit jaarlijkse Nationale Enquête Arbeids-omstandigheden (NEA) van TNO en CBS en uit Europees onderzoek naar pesten. TNO benadrukt dat pesten veel voorkomt en dat het overal gebeurt, van het onderwijs en de zorg, tot de industrie en de overheid. Onderzoek laat zien dat pesten op de werkvloer in Nederland meer voorkomt dan in veel andere Europese landen. In veel gevallen is de leidinggevende betrokken bij het pesten.
Op basis van de Arbowet zijn juist leidinggevenden verplicht te zorgen dat iedere werknemer een veilige werkplek heeft en dat er procedures en goede afspraken zijn over omgangsvormen. Net als seksuele intimidatie en discriminatie is pesten strafbaar. Ondanks de wet en controles door de Arbeidsinspectie is er toch veel sprake van pesterijen. Pesten zorgt volgens TNO voor frustratie, isolement en leed, maar ook voor depressieve en zieke werknemers.
Slachtoffers van pesterijen hebben vaak last van stressklachten of psychische klachten waaronder slaapproblemen. Zelf loopt een klein deel van de getreiterde een psychische stoornis op als direct gevolg van het pesten. Jaarlijks zorgt het pesten op het werk naar schatting voor ruim vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Structureel gepeste werknemers verzuimen namelijk drie keer meer dan collega´s. De overlast van het pesten beperkt zich niet tot de gepeste werknemers. Ook hun werkgevers ondervinden negatieve gevolgen van het gepest. Behalve dat werknemers ziek worden, dalen de output en de kwaliteit van het werk. Verder krijgen de werkgevers naast verzuimkosten te maken met kosten voor juridische afhandeling, vertrekregelingen, medische kosten en werving en selectie. Daarnaast kost het gepest op de werkvloer de samenleving ongeveer 1,5 miljard euro per jaar. Deze kosten worden veroorzaakt door een lagere productiviteit van het bedrijfsleven, hogere ziektekosten en een toenemende WIA-instroom.
Belangrijk bij de bestrijding van pesten op de werkvloer zijn gedragsregels en het aanstellen van vertrouwenspersonen met wie gepeste werknemers kunnen praten. Daarnaast speelt de leidinggevende een belangrijke rol. Hij of zij moet werkgevers die pesten aanspreken op hun gedrag.
Bron: HR Praktijk