De beste en mooiste dingen in de wereld beleef je niet door ernaar te kijken of ze aan te raken. Je voelt ze met je hart.

Zoeken

Nieuwsbrief

Niet genoeg slapen maakt ziek

De biologische klok regelt wanneer we slapen en wakker zijn, maar beïnvloedt ook onze vatbaarheid voor ziektekiemen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Yale University. Zij presenteren de resultaten van hun onderzoek bij muizen in het tijdschrift Immunity. 

"Er wordt vaak gezegd dat je weerstand minder is, als je te weinig slaapt. Mensen weten dat intuïtief", vertelt onderzoeker Erol Fikrig. "Lange vluchten bijvoorbeeld kunnen het slaappatroon danig verstoren. En dat beïnvloedt onze vatbaarheid voor ziekteverwekkers."
Samen met zijn collega's vond Fikrig dat de biologische klok invloed uitoefent op het eiwit TLR9. Dit eiwit maakt onderdeel uit van het immuunsysteem en reageert op de aanwezigheid van virussen en bacteriën. Als er veel van het eiwit aanwezig was in het lichaam, kon de muis de infectie beter weerstaan. De hoeveelheid van TLR9 veranderde met de slaap-waak cyclus.  

slapende_vrouw

Als de resultaten ook voor mensen gelden, betekent dit dat vaccineren het beste op bepaalde tijdstippen plaats kan vinden. Daarnaast is er bekend dat patiënten 's nachts vaak een hoger overlijdensrisico lopen en dat patiënten op de intensive care vaak een verstoord slaappatroon hebben door geluidsoverlast, kunstmatig licht en geneesmiddelen. 
"Onze bevindingen laten niet alleen het moleculaire verband tussen de biologische klok en het immuunsysteem zien. Het heeft ook gevolgen voor de preventie en de behandeling van ziektes”, concludeert Fikrig.

Bronnen: Medical Xpress en de Daily Mail

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]