Je mag zijn zoals je bent om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn.

Zoeken

Nieuwsbrief

Loopbaanbegeleiding

augustus 2011 - Het gaat niet altijd vanzelf in je loopbaan

Werk is een belangrijk onderdeel van uw leven. Maar werk is niet altijd prettig. Soms is het niet leuk of staat het bedrijf u tegen. Of u komt niet vooruit terwijl u dat wel wilt en kunt.
Collega's kunnen zich schuldig maken aan politieke spelletjes en pesterijen. Of de werkdruk kan zo hoog zijn dat u overspannen raakt.

In die gevallen kan loopbaanbegeleiding uitkomst bieden. Loopbaanbegeleiding (-advisering, -coaching) betekent dat u zich afvraagt wie u bent, wat u wilt, waarom u dat wilt en wat andere mogelijkheden zijn. En ook hoe u dat kunt bereiken. Dat doet u niet alleen, maar samen met een professionele begeleider. Uiteindelijk komt u erachter wat het beste bij u past en hoe u het beste met uzelf en anderen kunt omgaan in uw werk.

Wat kan ik zelf doen
Voordat u contact zoekt met een professionele begeleider is het goed om met uw partner of vrienden te praten over wat er precies niet goed gaat in uw werk. Lees ook eens een boek of tijdschrift over uw loopbaanvraag. Als dat niet leidt tot een bevredigend antwoord dan is misschien een seminar of training een laagdrempelig begin om met je loopbaanvraag aan de slag te gaan.

Wat houdt loopbaanbegeleiding in?
De meest intensieve vorm van loopbaanbegeleiding is een persoonlijk traject met een professionele loopbaancoach. Dit zijn ervaren mensen die gewend zijn om met moeilijke vragen op het gebied van werk en loopbaan om te gaan. In een persoonlijk loopbaanbegeleidingstraject krijgt u vragen en opdrachten en komt u regelmatig bij de coach langs voor een coachingsgesprek.
Persoonlijke loopbaanbegeleiding is een intensief traject. Daar staat tegenover dat deze vorm van advisering een hoog rendement heeft.

Voor wie is loopbaanbegeleiding bedoeld?
Iedereen, man of vrouw, jong of oud, die werkt of werken wil kan baat hebben bij loopbaanbegeleiding. De meeste mensen die loopbaanbegeleiding zoeken zijn in het "tweede kwartaal" van hun loopbaan (zo tussen de 30 en de 45 jaar) en hebben een druk sociaal leven. Ook mensen die onder of boven deze leeftijdscategorie zitten maken gebruik van loopbaanbegeleiding. Mannen doorgaans evenveel als vrouwen, al verschilt dat soms per adviseur.

Wat is reïntegratie en outplacement?
Reïntegratie is bedoeld voor mensen die werkloos of arbeidsongeschikt zijn en weer aan het werk willen. Reïntegratie begint ook met een fase waarin geïnventariseerd wordt wie u bent en wat u kan, maar daarna gaat u al snel aan de slag om onder begeleiding een baan te vinden. Let wel: er wordt geen baan voor u gezocht, dat doet u zelf. Maar de coach geeft u wel doorlopend tips en advies. Ook evalueert u samen uw inspanningen en het resultaat.

Er bestaat ook groepsgewijze reïntegratie. Met name grotere bureaus werken met groepen mensen die dan trainingen volgen. Bijvoorbeeld sollicitatietrainingen en groepsbijeenkomsten waarin mensen hun inspanningen om een nieuwe baan te vinden met elkaar bespreken.

Outplacement is ook een intensieve vorm van begeleiding naar een nieuwe baan. Mensen die outplacement doen hebben meestal nog een baan, maar raken deze op korte termijn kwijt. Dat kan zijn door reorganisatie of na een arbeidsconflict. Afhankelijk van de reden kan er meer of minder nadruk liggen op de vraag welk soort werk bij u past.

Hoe kom ik aan een goede loopbaanadviseur of reïntegratieconsulent?
Het is belangrijk dat er een "klik" is met uw coach. Persoonlijk informeren (vraag bij serieuze interesse om een vrijblijvend kennismakingsgesprek) bij een aantal loopbaancoaches in uw regio is dan ook de beste manier om een selectie te maken. Van Hemert Coaching en Counselling kan u helpen met loopbaanbegeleiding/-reintegratie.

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]