Niemand kan je minderwaardig doen voelen zonder jouw toestemming. (Eleanor Roosevelt)

Zoeken

Nieuwsbrief

Linker of rechter hersenhelft?

Het raadsel van de draaiende danseres

Kijk naar de danseres. Danst ze met de klok mee? Of juist tegen de klok in? (of klik op deze snelkoppeling indien uw plaatje met vertraging wordt getoond).

De meeste mensen zien de danseres met de klok mee dansen. Maar door goed te kijken of te focussen op iets onder of naast de danseres, kun je haar van richting zien veranderen. Dit is echt mogelijk!!! De danseres kun je dus twee kanten op zien draaien! Sommigen van jullie geven als tip iets boven je computerscherm te kijken, dus niet rechtstreeks naar de danseres. Blijf het proberen, want je zult verbaasd zijn wanneer het je lukt.

Deze illusie verspreidde zich eind 2007 razendsnel over het internet. De maker van de illusie is Nobuyuki Kayahara. (Hier vind je het origineel).

De (verkeerde) verklaring
De illusie gaat vaak gepaard met een verkeerde uitleg: als je de danseres tegen de klok in ziet dansen, gebruik je meer je linker hersenhelft. Danst ze met de klok mee, dan gebruik je meer je rechterkant.

Waarbij vaak een opsomming van de functies van de hersenhelften wordt gegeven, die wij jullie niet willen onthouden.

Functies van de linker hersenhelft
- Gebruikt logica
- Oriënteert zich op details
- Feiten regeren
- Woorden en taal
- Heden en verleden
- Wiskunde en natuurkunde
- Kan doorgronden/bevatten
- Weet
- Erkent/bevestigt
- Ziet patronen en ordent
- Kent de naam van een object
- Staat in de realiteit
- Ontwikkelt strategieën
- Praktisch
- Veilig

Functies van de rechter hersenhelft
- Gebruikt gevoel
- Oriënteert zich op het grote plaatje
- Verbeelding regeert
- Symbolen en plaatjes
- Heden en toekomst
- Filosofie en religie
- Heeft zaken door
- Gelooft
- Waardeert
- Ruimtelijk inzicht
- Kent de functie van een object
- Fantasie is de basis
- Presenteert mogelijkheden
- Impulsief/onstuimig
- Neemt risico 

De (werkelijke) verklaring
De werkelijke verklaring is dat elk silhoutte meerduidig te interpreteren is, d.w.z. op meerdere wijzen te zien. Dit komt doordat onze hersenen het beeld driedimensioneel proberen te maken. De hersenen voegen als het ware automatisch een derde dimensie (ruimte) toe aan een van oorsprong plat (tweedimensionaal) beeld. We leven immers in een driedimensionale wereld; en onze hersenen proberen dat vol te houden, ook al betekent dit een verdraaiing van de realiteit. En dat is precies wat hier gebeurt. Een draaiende danseres kan in onze ogen immers alleen maar bewegen in een driedimensionale ruimte. De wijze waarop de maker Nobuyuki Kayahara met schaduwen speelt, versterkt dat effect. Kortom, een geweldige illusie waar je hersenen met je aan de haal gaan.

Andere illusie
Een ander voorbeeld van een illusie waarbij je hersenen aan de haal gaan met diepte is die van het masker van Charlie Chaplin - klik hier

Nog een tip
Hoe je de danseres ziet draaien, hangt mede af van hoe je haar voet van haar standbeen ziet. Is dat volgens jou een rechtervoet dan draait ze tegen de klok in. Is het een linkervoet dan draait ze met de klok mee. 

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]