Zoeken

Nieuwsbrief

Koester de biologische klok

juni 2009 - De biologische klok? Iedereen heeft ermee te maken. Simpelweg omdat onze eigen klok bepaalt of iemand een ochtend- of avondmens is. Werkgevers doen er verstandig aan om hier rekening mee te houden. Want als avondmensen vroeg in actie moeten komen, zijn ze minder productief. Werkgevers kunnen drie stappen ondernemen om de biologische klok van hun werknemers te koesteren: outputgericht sturen, zorgen voor de (ICT)-infrastructuur en zorgen voor flexibele werkplekken.

De oplossing lijkt heel simpel: avondmensen moeten streven naar regelmaat. Als ze op tijd naar bed gaan, is de overgang naar de volgende werkdag minder groot. Opgelost? Helaas niet. Avondmensen kunnen zichzelf niet dwingen om ‘ochtendmens’ te worden. Het is vaak erfelijk bepaald. ’s Avonds zijn ze op hun best. En wie wil die tijd slapend doorbrengen? Vooral jonge mensen lopen hier tegenaan, omdat zij gemiddeld genomen een sterkere voorkeur hebben voor de avond.

Andere aanpak
Arbodienst Achmea Vitale liet weten dat zij ziet dat bedrijven koudwatervrees hebben om tegemoet te komen aan de biologische klok van werknemers. De eerste en belangrijkste tip is dat werkgevers hun medewerkers outputgericht moeten durven aansturen. Alleen als managers aansturen op eindresultaat in plaats van op aanwezigheid is het mogelijk om op verschillende tijden en plaatsen te werken. Vooral het midden-management heeft hiervoor koudwatervrees. De tweede tip is dat bedrijven moeten investeren in de ICT-infrastructuur van het bedrijf. De juiste infrastructuur maakt flexibel werken ook daadwerkelijk mogelijk. De derde en laatste tip is dat bedrijven moeten investeren in flexibele werkplekken zodat medewerkers niet alleen altijd en overal kunnen werken, maar ook de bedrijfskosten omlaag gaan.

De praktijk
“Binnen Achmea vinden wij ‘practice what you preach’”, vertelt Keesjan Goudswaard van Achmea Vitale. “Voor avondmensen kan het echt uren duren, voordat ze een beetje op gang komen. Zeker de maandagmorgen is voor hen niet door te komen. Wij hebben binnen onze organisatie een collega gehad die op maandagochtend vaak ziek was door een ‘druk weekend’. Na een goed gesprek hebben we er samen voor gekozen dat deze collega op maandagochtend niet op kantoor is en deze uren worden in de rest van de week weer ingelopen”. Op deze manier adviseert Achmea Vitale werkgevers hoe zij vorm kunnen geven aan outputgericht sturen.

Aanpassen
Het is dus beter om – waar dat kan – de werktijden aan te passen. Zeker bij beroepen die niet tijdgebonden zijn, is het een goed idee om werknemers zelf hun werktijden te laten bepalen. Een werkgever hoeft niet bang te zijn dat de werktijden dan steeds verder verschuiven richting avond. Als iemand zijn ritme heeft gevonden, zal hij zich daardoor laten leiden. “Door het eigen biologische ritme te koesteren, worden werknemers productiever”, aldus Goudswaard. “Je bent immers beter in balans en dat geeft veel energie”.

Bron: achmeavitale.nl

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]