Gelukkig zijn
februari 2007 - Uit onderzoek blijkt dat Denemarken het hoogste scoort met een 8,2 op de Europese geluksschaal. Nederland staat op de zesde plaats. Hoe gelukkig ben jij, wat is geluk en wat heb je eigenlijk aan geluk?
Gelukkig zijn lijkt dan ook eenvoudig, ga meer op je intuïtie af, koester positieve verwachtingen en negeer de negatieve. Maar hoe kan het dan dat zo veel mensen zich toch ongelukkig voelen?
Genetisch bepaald
Sommige mensen hebben het talent voor geluk. Volgens biofysicus Stefan Klein is gelukkig zijn gedeeltelijk afhankelijk van of je het geluksgen hebt of niet. Dergelijke personen hebben een sterk overheersende linkerzijde in de voorste hersenen. Maar ook hebben zij meer zelfvertrouwen, zijn ze optimistischer ingesteld, leven ze langer en gezonder. De pechvogels en de zondagskinderen bestaan dus volgens deze theorie.
Je verwachtingspatroon
Ook hoe jezelf geluk omschrijft en hoe jij ermee omgaat, zijn belangrijke factoren. Geluk hangt voor een groot deel af van hoe je de feiten ziet en niet hoe ze daadwerkelijk zijn. Voor geen één is geluk dan ook hetzelfde. Ook jij kent vast wel iemand die ondanks dat je het gevoel hebt dat alles misgaat, toch nog positief kan blijven. De één beschrijft geluk als het feit dat hij/zij mag genieten van deze wereld en de natuurlijke schoonheid ervan. De ander voelt zich pas gelukkig als hij/zij maatje 36 heeft en weer een ander is gelukkig indien hij/zij een Porsche bezit.
De invloed van omgevingsfactoren
Naast je eigen verwachtingen van gelukkig zijn, spelen ook omgevingsfactoren een rol. Als je de zomervakantie doorbrengt en er is een hittegolf, dan zul je gelukkig zijn met een glas koel water, terwijl je op Alaska eerder blij zult maken met een extra dik jack.
Geluk is een keuze
‘Een mens heeft moed nodig om gelukkig te zijn’. Mensen met een optimistische blik op het leven willen iets van het leven en zullen bereid zijn daarvoor moeite te doen. Het leven is hierdoor spannender en ook accepteren ze eerder een teleurstelling, maar ze zullen ook eerder een moment van geluk ervaren als iets wel lukt!
Heb jij ook momenten waarop je je ongelukkig voelt? Denk dan aan alle mooie dingen in het leven, ook de kleine en stel jezelf een (nieuw) doel. Maak er geen drama van als iets de eerste keer niet lukt, maar zie het als een uitdaging! Sta optimistischer in het leven, wees minder jaloers op anderen die in jouw ogen altijd geluk hebben en stel voor jezelf haalbare doelen.