Je leven is de som van de dingen waar je aandacht aan besteedt.

Zoeken

Nieuwsbrief

Ex-criminelen beginnen een bedrijf

februari 2009 - Wat ze op hun kerfstok hebben, zullen wij nooit weten. De ex-bajesklanten Enrico en Celal kijken ‘liever vooruit’. Ze worden ondernemer. In een pilotproject, ter waarde van zo’n 120.000 euro, krijgen zij én 22 andere oud-criminelen alle hulp die ze nodig is om een eigen bedrijfje te bestieren.

Celal, van oorsprong Turks, is acht maanden vrij. ,,Na twee jaar zitten.’’ Een baan vinden is lastig: werkgevers haken af, zodra ze Celals achtergrond vernemen. Nu bakt hij Koerdische lekkernijen. ,,Ik wil een kiosk beginnen. In Nijmegen of Arnhem. Maar ik heb eerst startkapitaal nodig.’’ Een lening krijgen is niet eenvoudig, legt Enrico uit. Hij wil een airbrushbedrijfje beginnen, om kunst met een kleine verfspuit te maken. Maar er zijn nog schulden. Een herkenbaar probleem, schetst Jos Verhoeven, directeur van Start Foundation, een club die geld uitgeeft dat bij de verkoop van uitzendbureau Start is vrijgekomen.

Als de 24 deelnemers, van wie er inmiddels twee zijn afgehaakt, succesvol zijn, komen er meer van deze projecten. ,,Uniek voor Europa,’’ zegt bedenker Hans Tijmes. Mensen die menen dat het geld in deze barre tijd beter kan worden besteed aan anderen die het moeilijk hebben, dient Verhoeven van repliek.
Hij wijst op het ‘maatschappelijk rendement’ van zijn investering. Bijna 70 procent van de 34.000 gevangenen die jaarlijks vrij komen, gaan binnen vier jaar weer in de fout. Met deze projecten kan dat percentage omlaag. Zo blijft de samenleving veel schade bespaard.


Het meeste projectgeld gaat naar de coaching en begeleiding. Daarbij zit ook geestelijke coaching ‘om een mentaliteitsverandering tot stand te brengen’. Volgens Tijmes hebben veel criminelen ondernemersbloed. Meer dan anderen. ,,Het klinkt stom, maar ze weten bijvoorbeeld hoe ze in hun netwerk aan drugs moeten komen, of hoe ze spullen moeten doorverkopen. In dit project worden zulke kwaliteiten juist ten goede gebruikt.’’

Bron: AD

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]