De beste en mooiste dingen in de wereld beleef je niet door ernaar te kijken of ze aan te raken. Je voelt ze met je hart.

Zoeken

Nieuwsbrief

Burnout

februari 2008 - Uit onderzoek blijkt dat de werkdruk in Nederland het hoogste is van heel Europa. Tien procent van de Nederlandse beroeps-bevolking kan worden aangemerkt als “burnout”.

Burn-out ontstaat na jarenlange stress op het werk of privé of een langdurige combinatie hiervan. Het lange termijn gevolg hiervan is uitputting zowel lichamelijk als geestelijk, verminderde motivatie, een cynische, afstandelijke houding en terugtrek gedrag ten aanzien van het werk en het gevoel van verminderde competentie ten opzichte van het werk.

Mensen met een verhoogd risico op burn-out onderdrukken vaak de eerste symptomen en willen niet erkennen dat ze een potentieel probleem hebben. Vaak is men zich er ook niet van bewust wat de waarschuwingssignalen
zijn. Men is (soms letterlijk) 'de weg kwijt', snappen hun eigen gedrag niet meer en weten niet hoe ze verder moeten. Zonder intensieve deskundige begeleiding (liefst in de beginfase), kan dit uiteindelijk een zeer langdurig proces worden.

Er is veel onbegrip over burn-out. Het begint met vage klachten, is een sluipend proces en is niet medisch vast te stellen door lichamelijk onderzoek, wel door goede gerichte vragen. Het is dan ook geen ziekte in de zin van het woord, wel heeft men last van invaliderende lichamelijke klachten en psychisch ongemak als emotionele labiliteit.

De oorzaak zit in een verstoorde balans tussen draagkracht en draaglast. Ook persoonlijkheidseigenschappen, gedragspatronen, belemmerende over-tuigingen, blinde vlekken, sociale steun en factoren als o.a. weinig zinvol werk, slechte werk/privé sfeer spelen een belangrijke rol hierbij.

Burnout klachten vragen om zowel mentale als fysieke, intensieve begeleiding. U doorloopt een traject waarbij beiden aandacht krijgen.
Als uw fysieke conditie vooruit gaat, heeft dat ook invloed op uw mentale gesteldheid. Lichaamsbeweging vergroot naast de fysieke weerstand ook de geestelijke veerkracht.

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]