Binnenkort expat vrouw? Hoe doen anderen dat?
Kim Stekelenburg laat binnenkort haar Nederlandse leven achter zich om met haar man naar Italië te vertrekken. Keeper Maarten Stekelenburg heeft een vierjarig contract getekend bij AS Roma en dus gaat het gezin verhuizen. Veel Nederlandse vrouwen zijn Kim voorgegaan en met hun man meegereisd omdat hij in het buitenland ging werken. Hoe ziet het leven van een expatvrouw eruit?
Nieuw sociaal leven opbouwen
"Een goede voorbereiding is het halve werk", vertelt Nicolette Ottolini. Zij vertrok vijftien jaar geleden met haar gezin naar Tsjechië en later naar Zweden en Brazilië. Wat ik heb gemerkt is dat je in korte tijd de taal redelijk moet leren, een nieuw sociaal leven op moet bouwen en de nieuwe omgeving moet leren kennen. Waar ik veel aan heb gehad is de cursus van Hestia Expatriate Consultants", zegt Ottolini. Dit bedrijf is 21 jaar geleden opgericht om Nederlanders die met hun partner mee verhuizen naar het buitenland voor te bereiden op het wonen in een ander land.
Professioneel trainer en medeoprichtster Gabrielle Rosenbaum, die zelf enkele jaren in Pakistan en India heeft gewoond, adviseert: "Het in de hand houden van je eigen leven is ontzettend belangrijk. Dit kun je doen door je aan te melden bij verenigingen en clubs voor sociale contacten, de mensen die hierbij zijn aangesloten weten vaak al veel te vertellen over leefgewoonten in het land. Daarnaast is het verstandig om jezelf proberen te ontplooien. Vrouwen kunnen gaan studeren, werken, een eigen bedrijf starten, boek schrijven of vrijwilligerswerk gaan doen." Ottolini: "Ik heb een cursus opgezocht die mij interesseerde en die ik in elk land zou kunnen uitvoeren. Ik ben nu gewichtsconsulent en begeleid mensen via internet en e-mail om af te vallen of gezonder te gaan eten."
Stukje Nederland
Rifka Burggraaf heeft samen met haar man in Bangkok een kinderboek geschreven, 'Het ABC van Nederland'. "Wij wilden onze dochter Merle Sophie van bijna twee jaar iets meegeven van Nederland. Zij woont namelijk langer in Thailand dan in Nederland. Lezers reageerden zo enthousiast, dat wij hebben besloten het ook in Nederland op de markt te brengen", vertelt Burggraaf.
Ongedwongen Volgens Eva Meenhorst, woonachtig in Istanbul, is het eenvoudiger om in een nieuw land contact te leggen als je kinderen hebt. "Je komt de vaders en moeders steeds tegen en je leert elkaar op een ongedwongen manier kennen", vertelt ze. Sabine Noordhoek Hegt deelt deze ervaring. "In veel landen zoeken expats elkaar op. Dat is niet zo gek, want expats wonen vaak in hetzelfde deel van de stad omdat ze dicht bij de internationale school willen wonen. Ik denk dat het goed is voor de kinderen om bij andere expatkinderen in de buurt te zijn. De lokale bevolking is ontzettend vriendelijk, maar je blijft de buitenlander", vertelt Noordhoek Hegt.
Vrijwilligerswerk
Als je geen kinderen hebt, doe je er goed aan om activiteiten buiten de deur te zoeken, vinden de meeste expatvrouwen. "In Singapore heb ik mijn man op kantoor geholpen en in Maleisië heb ik vrijwilligerswerk gedaan en was ik actief bij de dierenbescherming", zegt Mieke Elsener die twintig jaar met haar man in verschillende landen in Zuidoost-Azië heeft gewoond. "Tegenwoordig werk ik als een soort oppasoma bij tweetalige gezinnen in Zwitserland."
Ook Trees Cornelissen heeft jarenlang haar man over de wereldbol gevolgd. "Wij hebben in Brunei, Engeland, Syrië en Libië gewoond. Je leert een land anders kennen dan wanneer je er op vakantie gaat. Het heeft mijn leven verrijkt", vertelt Cornelissen. Michelle Molenaar is onlangs voor vierenhalf jaar naar Frankrijk verhuisd omdat haar vriend een transfer maakte van FC Den Bosch naar een club in Bretagne. Ze moet haar draai nog vinden. "Het is een enorm spannende tijd, maar ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik met hem ben meegegaan", zegt Molenaar.
Bron: dit artikel verscheen in de bijlage Vrouw van De Telegraaf 03-08-2011 en is ongewijzigd overgenomen