Vragen om wat je werkelijk graag wilt, is een vorm van geven.

Zoeken

Nieuwsbrief

Waarom is dit een goede vraag?

augustus 2008 - Waarom is dit een goede vraag?
auteur: Petra Megens (www.petramegens.nl)

Waarom is dit een goede vraag?
Een raadsel: hoe herken je een slimme mens?
Het antwoord: aan haar (zijn) antwoorden. Hoe herken je een wijze mens? Antwoord: aan haar vragen.

Over goede vragen hoef je een coach niks te vertellen natuurlijk. Een beetje coach heeft veel verstand van goede vragen. Goede vragen leiden naar onontgonnen terrein. Naar de ontdekking van nieuwe inzichten, nog diepere wijsheid en nog helderder bewustzijn. Een goede coach stelt natuurlijk goede vragen. Maar: Wat is een goede vraag? En waarom?

Een mooie vraag die die eens gesteld werd op een jongerenbijeenkomst over pesten was: Wat als ik jou écht zou kennen? Wat zou ik dan weten? Een vraag die drempels weghaalt terwijl de bevraagde de regie houdt. Een vraag ook die veiligheid en vertrouwen schept. Een vraag die ik in mijn eigen coachpraktijk wel eens stel, en dan herhaald, is: Wat nog meer?

En wat nog meer? Bijna magisch hoe zo’n kleine, steeds weerkerende vraag een enorme flow op gang krijgt. En omdat mijn praktijk grotendeels gericht is op mensen helpen hun passie in hun werk te vinden, is een van mijn belangrijkste coachvragen: wat doe jij allemaal dat je niet laten kan? Want daarin ligt altijd passie. En dus werk.

Wat is de leukste vraag die iemand jou kan stellen? Die vraag stelde mijn coach me laatst. Meteen ging mijn nieuwsgierigheid bruisen: welke vragen zou ik allemaal willen horen? Ik begon direct allemaal vragen te verzinnen. En daarom was die vraag van mijn coach zo’n goede vraag. Deel je wijsheid.

Ik ben heel benieuwd naar de verzamelde wijsheid van ons, Belgische en Nederlandse coaches.

Petra Megens Petra Megens is coach, spreker en schrijver. Haar boek ‘Knetterdruk – werken in deze hyperactieve tijd’ verscheen bij uitgeverij Thema.

Bron: Tijdschrift voor Coaching

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]