Het toeval maakt veel fouten goed waar het verstand geen raad mee zou weten

Zoeken

Nieuwsbrief

Gaan ondernemerschap en scheiding hand in hand ?

mei 2008 - ‘Maar liefst negen van de tien ondernemers die ik het afgelopen jaar heb gesproken zijn gescheiden’

Een vrouwelijke ondernemer merkte onlangs op: ‘Het verkopen van je bedrijf is als een scheiding.’ Zij kon het weten, want ze was én gescheiden én had haar bedrijf overgedragen. In die volgorde. Een ervaringsdeskundige had mij al gewaarschuwd bij mijn start als zelfstandig ondernemer: ‘Let op, ondernemerschap en scheiden gaan hand in hand.’ Hij richtte ongeveer 70 bedrijven op en is voorzover ik weet al tweemaal gescheiden.

Ik ben eens in mijn database gedoken en heb er een kolom “gescheiden” aan toegevoegd. En dat had ik niet moeten doen. Ik schrok van het aantal vinkjes. Maar liefst negen van de tien vrouwelijke en mannelijke ondernemers die ik het afgelopen jaar heb gesproken zijn gescheiden. Een van hen, een vrouwelijke ondernemer, verklaarde dat het volgens haar ‘gebrek aan aandacht’ is. Dat wordt rond zo’n overdracht alleen maar erger. Want daar komen veel spanningen bij.

Volgens een ervaren coach is ‘stoppen met werken’ - wat een bedrijfs-overdracht immers is - een van de drie bekende redenen voor een scheiding. ‘De “gepensioneerde” voelt de pijn van de scheiding van zijn bedrijf, moet wennen aan een andere status en mist de dagelijkse gang naar het bedrijf. Hij zal dus een nieuw levensritme moeten zien te vinden. Verder is hij of zij meer thuis en dat is voor beide echtgenoten wennen.’

Zelf vind ik opvallend dat ondernemers weinig hobby’s hebben. ‘Geen tijd voor, zeker niet voor een rondje van achttien holes golfen,’ hoor ik ze vaak zeggen. Is hard werken soms de enige hobby van een doorsnee ondernemer?

Scheiden heeft naast nare emotionele kanten soms ook vervelende financiële gevolgen. Die kunnen groot zijn als de ondernemer getrouwd is in gemeenschap van goederen. Of langdurig vergeten is volgens de huwelijkse voorwaarden jaarlijks af te rekenen. ‘Slechts een enkeling daarvan overleeft zijn scheiding zakelijk,’ vertelt een ervaringsdeskundige.

‘Want als je gaat scheiden, moet je de uitkoop van je partner regelen. Dan ben je verplicht nogal wat geld te ontrekken aan de zaak. Dat gaat verder dan het verkopen van de boot. Ik zag er meer ten gronde gaan dan overleven.’ Dit schrijvend word ik opgeschrikt door een telefoontje van een vriendin. ‘Hein heeft plotseling laten weten dat hij bij mij vertrekt.’ U raadt het al. Hein is een ex-ondernemer, in het kwadraat trouwens ook qua scheiding. En de volgende dag gaat het ook weer mis.

Een kennis van 47 jaar, partner bij een groot consultancybedrijf, was na jaren met veel buitenlandse reizen van plan zijn partnership te cashen. Hij raadde mij aan een familietherapeut rond de periode van stoppen met werken achter de hand te houden. ‘Voor mijn huwelijk is het helaas te laat.’ Ontmoet ik de verkeerde ondernemers?

Zijn er wel veel ondernemers al lang en gelukkig getrouwd zelfs ondanks een bedrijfsoverdracht? Ik hoop het maar. Als ik naar mijn database kijk, dan krijg ik spontaan het idee om een relatiebemiddelingsbureau voor (ex) ondernemers te starten.

Bron: Brookz - Ariane Struyvenber

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]